top of page

pet, 22. stu

|

Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostar

Znanstveni simpozij

Znanstveni interdisciplinarni simpozij posvećen svjetskom tjednu svjesnosti a antibioticima s međunarodnim sudjelovanjem

Registration is Closed
See other events
Znanstveni simpozij
Znanstveni simpozij

Vrijeme i mjesto

22. stu 2019. 11:00 – 18:00

Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostar, 88000, Zrinskog Frankopana 34, Mostar 88000, Bosnia and Herzegovina

O događaju

Poštovane kolegice, poštovani kolege, veliko nam je zadovoljstvo što Vas možemo pozvati na 2. interdisciplinarni, znanstveni i međunarodni simpozij posvećen rastućem problemu antimikrobne rezistencije koja uvjetuje neučinkovitost antibiotika. Već po drugi put Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru će biti domaćinom stručnjaka iz regije - infektologa, kliničkih farmakologa, kliničkih mikrobiologa, kliničkih farmaceuta, biotehnologa i znanstvenika koji će predstaviti moguća rješenja suzbijanja te međusektorske pošasti koja uvelike umanjuje uspješnost ishoda liječenja. 

Problem antimikrobne rezistencije je složen problem i kao takav traži odgovore kroz akciju niza dionika, promjenu paradigme i drugačije pristupe od već primjenjivanih. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), koja je prepoznavši kvalitetu, značaj i vrijednost ovog Simpozija, za njegovu organizaciju uložila i vlastita financijska sredstva, 2015. uspostavila je Svjetski tjedan svjesnosti o antibioticima. Stoga s ponosom ističemo da je WHO službeni pokrovitelj ovog Simpozija (WAAW, World Antibiotic Awareness Week). Problem otpornosti mikroba na antimikrobne lijekove s kojim se svakodnevno suočavamo u nastojanjima očuvanja života i kvalitete življenja je javnozdravstveni, socijalno-bihevioralni, bioetički, deontološki, teleološki i politički problem. Upravo zato, svi mi koji možemo doprinijeti produljenju učinkovitosti antibiotika moramo raditi zajedno jer antimikrobna rezistencija nužno traži naše zajedništvo u odlukama, zajedništvo u djelovanjima i zajedništvo u senzibilizaciji opće, ali i stručne javnosti. I upravo zato ovaj Simpozij ima za cilj doprinijeti educiranosti svih dionika kroz otvaranje različitih pogleda na antimikrobnu rezistenciju u našim profesionalnim okružjima. 

Uvjereni da i na profesionalnoj i na privatnoj razini živite primjere racionalne uporabe antibiotika, srdačno Vas pozivamo da na ovom jednodnevnom Simpoziju saznate više o antimikrobnoj rezistenciji, važnosti i pojedinim načinima očuvanja djelotvornosti antibiotika u svijetu današnjice. 

Dobrodošli!

Podijeli

bottom of page